ADD

уторак, 16. август 2016.

SAMOJED - NEGA, ISHRANA, KARAKTER...

Samojed je pas kojeg odlikuju stabilan karakter, blag temperament i velika ljubav posebno prema deci! Pravi je izbor za porodičnog psa.



Samojed vodi porekolo iz zapadnog Sibira a ime je dobio po nomadskom narodu Samojeda, koji su putovali sa psima tragajući za hranom. Samojedi su korišćeni za vuču sanki i u lovu ali je najzanimljivije to što su, u doba jao niskih temperatura, korišćeni da noću spavaju sa ljudima u kevetu kako bi ih zagrejali.

Bliski srodnici samojeda su aljaski malamut i sibirski haski. Nedavno je potvrđeno da ova rasa spada u četrnaest najstarijih rasa pasa na svetu. Prvi primerci samojeda u Evropu su stigli u 19. veku a u Ameriku početkom 20. veka.



Fizičke osobine

Samojed spada u srednje rase pasa i mužjak može da dostigne visinu u grebenu od 54 do 60 cm, a ženke od 50 do 56 cm. Težina ženke je od 17-25 kg, a mužjaka 20 do oko 32 kg. 

Telo samojeda je vrlo  jako i mišićavo, i odlikuje ga izdržljivost, brzina i okretnost. Ovi psi savršeno podnose hladnoću jer imaju gusto dvoslojno krzno-mekanu i bujnu poddlaku i ravnu oštru dlaku koja je blistava i sjajna.

Oči samojeda su crne ili braon boje a nekada mogu biti i plave. Izraz lica samojeda je takav da izgleda kao da se stalno smeje. Ima  izvijen, raskošan i visoko nošen rep a krzno im je uglavnom bele boje, ali ih ima i u bež nijansi. 



Narav samojeda

Samojedi su jako vezani za vlasnika i poseduju dobru narav. Nežni su i razigrani psi koji se savršeno slažu sa mališanima a dobro prihvataju  druge pse i ostale životinje. Medjutim, mana im može biti to što lako prihvataju strance, pa nisu baš dobar izbor za psa čuvara. Umeju da budu vrlo tvrdoglavi pa im je potrebna strpljiva dresura, s mnogo ljubavi, jer ne vole strogost.

Svakog dana im je neophodna fizička i mentalna aktivnost a u slučaju da su zapostavljeni počeće da se dosađuju i prave nestašluke. Vole da laju kada žele da privuku pažnju, društveni su i vole da se igraju čak i zu starosti.

Nega samojeda

Ova rasa je jako aktivna, i neophodna im je stalna fizička aktivnost. Lako podnose niske temperature, ali leti morate da izbegavate šetnje po jakom suncu i vrućinama. Potrebno im je četkanje 3 do 4 puta nedeljno jer se jako linjaju. 

Mogu se držati u stanu ali uz redovne šetnje. Od bolesti su česte dijabetes, bolesti kosti, problemi sa bubrezima i displazija kuka. Samojedi žive od  12 do 15  godina, nekad i više.

Foto: Pixabay

Нема коментара:

Постави коментар